Det vilda Kroppefjäll

Photo: Lisa Sihlberg

Letar du efter de ultimata äventyren? Då har du kommit rätt!

Kroppefjällsleden är en 32 km lång och går Västsveriges största vildmarksområden. Källan-Dals Rostock är 21 km och inte ens upptrampad än. De blev märkta i början av 2021 och är på så vis några av de nyaste, mest spännande lederna i skrivandets stund!

Majoriteten av Kroppefjällsleden går genom tre reservat; BuxåsenRagnerudsjöns branteroch Kroppefjäll naturreservat. Det sistnämnda är Dalslands och ett av Västra Götalands största reservat. De djupa skogarna som dominerar vandringen är ömsom täta granskogar, som vackert silar solljuset, ömsom öppna tallhedar med lavbevuxna gläntor. Då och då öppnar landskapet upp sig och en våtmark kittlar fantasin om att en älg ska stå i kanten och beta, eller att en ormvråk ska segla ovanför på jakt efter byte. Vid flera av sjöarna finns fina rastplatser, perfekta för att vila trötta ben och för att äta matsäck.

Källan - Dals Rostock tar dig 21 kilometer genom lummig blandskog och över mossar, bäckar och tjärn. Den går både på stigar som ännu inte finns men även längs bland annat Karl den XII's väg.

Räkna med att bli blöt, räkna med att gå vilse, räkna med ett riktigt äventyr!

Den här leden sticker ut från de andra då den ännu är under uppbyggnad. Det innebär att spänger och skyltar kommer att sättas upp och intressepunkter kommer att markeras ut på den digitala kartan framöver. Stigen är inte helt upptrampad än, så håll utkik efter den lila markeringen med ugglan på och se till att ha rejäla vattentåliga kängor, torrt ombyte, matsäck, vatten och en laddad mobil. Vi rekommenderar denna led endast för vana och uthålliga vandrare.

Kroppefjäll är, på grund av sin relativt höga höjd över havet och exponeringen till de kalla vindarna från Vänern, ett snösäkert ställe. Kanske finns där möjlighet till skidåkning när snön tryter på andra ställen runt om.

Ut och upplev Kroppefjälls spännande natur och låt dig svepas med av den trolska skogen!