Hömb – Kungslena

  • Längd

    8 km

  • Svårighetsgrad

    Grön

  • Tidsåtgång

    2-3h

Leden är under utveckling och kommer att invigas inom kort. Vandrar du denna sträcka får du uppleva gammal bybebyggelse, Kaflås vackra slott med slottspark och om du vill vacker våtmark, Djuråsa källa och du har även möjlighet att ta dig ett dopp i Bruksdammen vid byn Kavlåsbruket.

Vid Hömbs kyrka kan du stämpla ditt pilgrimspass. På andra sidan vägen ser du det så kallade ”Luffarhotellet” med sitt torvtäckta tak. Det är en före detta fattigstuga som efter 1918 använts av övernattande luffare ända in på 1970-talet. Här är alltid öppet så det är bara att kliva på och slå sig ner för en stunds rast och vila. 

Namnet Hömb betyder höhem, d.v.s. en boplats med rik tillgång på hö. Under tidig medeltid låg gårdarna utspridda som en klungby men omkring år 1800 flyttades de tolv stugorna så att det blev en radby, 6 st utmed vardera sidan av bygatan. Ett av husen har därefter flyttats och är numera rivet. Bygatan kantas av en allé med mycket gamla och grova lövträd av flera trädslag. 

Du vandrar förbi Kaflås Slott som ligger vackert inbäddat i grönska. Slottet är från 1700-talet. På Kaflås Egendom finns mycket höga värden knutna till alléer och till slottsparken. Du vandrar i utkanten av slottsparken som består av många gamla, grova lövträd. Grövst är ett par bokar och en ask. Av övriga trädslag finns bl a alm, oxel och blodlönn. 

Vid slutet av parken går leden via Gullamadens våtmark, Källebacka och Djuråsa källa. Här går betande djur så du bör undvika att gå där med hund. Om du inte önskar gå in i betesmarken kan du istället välja den raka vägen förbi de två tallarna. Denna mycket raka väg går samman med pilgrimsleden vid Djuråsen. Står du vid Djuråsen och skall vandra mot Kaflås väljer du vägen till vänster om du inte vill gå in i betesmarken. Båda sträckorna erbjuder stora möjligheter att se vilda djur såsom älg, rådjur i skogskanten. 

Gullamadens våtmark är av stor betydelse för många olika arter av våtmarksfåglar. Så når du Källebacka – ett litet torp under Kaflås. Det ligger vackert vid en Karpdamm och en lövträdspark. 

På sträckan via Källebacka finns en avstickare till Djuråsa Källa: 

”Wid Källebacka är en HÄLSOBRUNN, som är god och approberad (godkänd). Den är i flere år med för-del besökd både av Ståndspersoner och Allmoge.” (Lindskog, ”En korrt beskrifning om Skara stift, 1812-1816”) 

Leden passerar också Bruksdammen, en fin liten badplats med torrtoalett och parkering. En avstickare leder till gamla dynamitkällaren där de sprängämnen som användes i Övertorps kalkberg förvarades. Här bröts kalk till Kaflås Kalkbruk som bedrev kalkframställning till 1954. 

Leden går förbi Barnasjön och ett område med fornlämmingar från järnåldern och når platsen för Bredegårdens och Smedsgårdens kalkbruk. Här finns en fin rastplats med bänkbord. 

Den lilla skogsvägen mynnar så ut på den asfalterade landsvägen som leder dig upp till Kungslena kyrka. 

Kungslena kyrka byggdes under 1200-talets förra hälft. Den är troligen föregången av en träkyrka på platsen – en så kallad stavkyrka. 

I slaget vid Lena år 1208 berättas det att danskarna brände den förra kyrkan. Kyrkans karakteristiska exteriör med de tre tornen är unik. Ett större torn på långhusets mitt och två mindre över dess gavlar. Kyrkan har byggts om och till under 1400-talet och under år 1716 då bland annat ett vapenhus i väster byggdes. Kyrkans stora fönster togs upp 1684. Från den äldsta kyrkan finns dopfunten i sandsten från 1100-talet bevarad. 

 

Längd: 8 km  

Tid: ca 2-3 timmar utan rast 

Hitta hit: Västtrafik trafikerar bägge orterna. Du kan avsluta eller börja din vandring i Kungslena. Bussen, linje 303, stannar vid hållplats Kungslena Mad utmed väg 26. 

Underlag: Landsväg, grusväg, skogsstig. 

Missa inte: Ett bad i Bruksdammen vid Kavlåsbruket. 

För mer information: https://www.pilgrimsledhjokungslena.se 

8 km

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Grön

2-3h

  • pilgrimsled
  • Pilgrimsleden Hjo-Kungslena

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...

Upplev längs etappen

Klicka på en intressepunkt nedan för att se vad du kan upptäcka längs leden.

Inspiration och tips

Här hittar du förslag, tips och annat som kan vara bra att veta när du frilufsar!

Visa alla
av

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp